Fridas fotolista

 
Tänkte det kunde vara lite kul med en blogglista om fotografering och sådant runt omkring, men hittade ingen som riktigt passade så gjorde en egen helt enkelt! Så här har vi Fridas fotolista: 
 
När började du fotografera? 
Första minnet när jag höll en kamera i min hand och skulle "fota på riktigt" var nog när jag gick i femman och allt jag ville i livet var att ha en fotoblogg. Jag stod där med en liten, ganska usel digitalkamera i handen och skulle fota min kompis framför en vit vägg. Bilderna blev gräsliga men fotointresset vaknade till liv. 
 
Vad är ditt favoritmotiv? 
Detta har ni nog märkt av, människor, porträtt. Börjar gilla modefotografering mer och mer men just porträttet och människans olika uttryck är det som tilltalar mig mest. För övrigt är jag väldigt förtjust i vardagsbilder som är vackra och inspirerande. 
 
 
 
Din första kamera? 
Fick jag 2010 i julklapp av mamma och pappa. Bästa presenten någonsin, skulle jag vilja påstå. Det var en Nikon d3100 med ett 18-55 mm objektiv, oj vad det fotograferades det jullovet. Det gick ganska fort innan jag bestämde mig för att starta en fotoblogg och efter det fotade jag manuellt så snabbt jag kunde. Ambitionerna var ganska höga redan då och jag ville verkligen lära mig. Om jag var duktig? Nja, men alla är nybörjare någon gång. 
 
Vad är svårast inom fotografi? 
Rent spontant tycker jag att nischer som jag inte fotar så mycket är det allra, allra svåraste. Som till exempel landskapsfotografi. Jag är ingen bra landskapsfotograf över huvud taget, har så mycket kvar att lära inom den kategorin. Porträtt är också svårt, men det är helt olika förutsättningar till att få en bra bild. Det finns mycket som är svårt och allt måste klicka (haha) för att det ska bli perfekt. 
 
 
 
Vad är det bästa minnet från en fotografering?
Det händer så mycket fint och roligt hela tiden på fotograferingar. De bästa fotograferingarna är de som är roligast, magskratt så man viker sig eller när den där, nästan lite spända stämningen uppstår för att det går så bra.  
 
Berätta om ett fotografi som du är riktigt nöjd med! 
Det är sensommar, tidig höst och det blir en spontan, kort fotografering med två kusiner och en syster mitt i hästhagen ute på landet. Ljuset är helt fantastiskt och allt klickar (alltså detta kan vara bästa ordvitsen som hänt mig), det funkar och det blir så fint. Bilden ser ni här: 
 
 
 
Vilken tror du är största fördomen om fotografer och fotografi?
Absolut största fördommen tror jag är att man måste ha jättedyr och avancerad utrustning för att ta bra bilder. Men det är inte sant, det är erfarenhet, tänk och ljus som gör bilden, inte din kamera. Självklart kan det bli bättre kvalite på bilderna med en bättre kamera men framför allt tror jag att det är fotografen som skapar bilden inte objektivet, kameran eller stativet. 
 
Sist men inte minst, vilket är ditt bäsa fototips? 
Träna, träna, träna, träna. Ingenting kommer av sig själv, man måste ge det tid och man måste låta sina kunskaper sätta sig. Du lär dig av dina misstag, så fota mycket, gör fel så vet du vad du ska tänka på till nästa gång. 
 
Självklart får ni låna denna lista, men länka gärna mig då! 
 
/Frida 
 
 
#1 - - A M:

Kul inlägg! :)

Svar: Tack så mycket!
fotografrida.se

#2 - - MOONY:

Intressant läsning!